icon
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Μαριολάκος, Ηλίας

Μαριολάκος, Ηλίας

 Ο Ηλίας Δ. Μαριολάκος είναι Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Υδρογεωλογίας (Dr. rer. nat.) του Πανεπιστημίου Erlangen Nürnberg της Γερμανίας (1968). Υπήρξε υπότροφος της DAAD, του Ιδρύματος Humboldt και του Deutsch-Japanisches Zentrum. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο New South Wales (Σίντνεϊ) (1968-1969) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών ως Επισκέπτης Καθηγητής. Είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ και Ξένος Εταίρος της Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών της Ρωσίας.

Ίδρυσε τον Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει χρηματίσει Πρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του μεταπτυχιακού τμήματος της UNESCO για το Τεταρτογενές (Συνεργασία Πανεπιστημίου Αθηνών - Vrije Universiteit Brussel), Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, καθώς και της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας.

Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια και γεωλογικές υπηρεσίες του εξωτερικού. Στα πλαίσια αυτά τον Δεκέμβριο του 1968 έδωσε μια διάλεξη στη Royal Society του New South Wales (Σίντνεϊ) με τίτλο «Geology, Mythology and Classical Buildings in Greece». Έκτοτε, παράλληλα με την επαγγελματική και ακαδημαϊκή του πορεία, καλλιέργησε την έρευνα και την ανάπτυξη του αντικειμένου της Γεωμυθολογίας, για να φτάσει σήμερα στην ολοκλήρωση ενός σημαντικού τμήματος της εργασίας του, που παρουσιάζεται στο παρόν έργο.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητική αποστολή της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης στα όρη Τιεν Σαν της Κιργισίας και στη νήσο Σάντο της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το National University της Γιοκοχάμα.

Είναι συγγραφέας άνω των διακοσίων πρωτότυπων εργασιών και πέντε διδακτικών βιβλίων - πανεπιστημιακών σημειώσεων και δύο σχολικών βιβλίων Γεωγραφίας που διδάχτηκαν στα ελληνικά Γυμνάσια για πολλά χρόνια.

Η σχέση μεταξύ των φυσικογεωλογικών διεργασιών του ευρύτερου αιγαιακού και περιαιγαιακού χώρου και των ελληνικών μύθων, και γενικότερα του προϊστορικού πολιτισμού, αποτέλεσε για τον Καθηγητή Μαριολάκο διαρκές αντικείμενο ενδιαφέροντος και έρευνας σε όλη αυτή την πορεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολυετούς συναρπαστικής αναζήτησης έχει δώσει πλήθος σχετικών διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό πρωτότυπων εργασιών. Το ώριμο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το έργο αυτό.

Ακολουθούν τα βιβλία του συγγραφέα

(c) Oistrolabos.gr - Υλοποίηση, φιλοξενία; Hyper Center -